Chokladdoppad lakritskola

Chokladdoppad lakritskola

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl krossad turkiskpeppar (godis)( 1 påse = 2 dl)
100 g mörk choklad minst 70%
Ev flingsalt eller strössel för garnering


  1. Krossa turkiskpeppar godiset till ett finmalet pulver i mortel eller prova med färdig köpt lakritspulver.

  1. Häll vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör.

  1. Rör ner det krossade lakritspulvret tills det inte finns några klumpar kvar.

  1. Koka ihop allt utan lock och glöm inte att röra i smeten under tiden. Häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten, kulprovet. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars så får den koka en stund till. Det tar minst 30 minuter.

  1. När smeten är färdig rör man i smöret tills det blir en blank smet.

  1. Lägg bakplåtspappret i botten av en gratängform och häll ut smeten.

  1. Låt stelna i kylen i ca 5-10 minuter.

  1. Skär / klipp smeten i smala remsor för att lättare kunna dela / bryta dem när kolan är stelnad.

  1. Låt stelna i kylen i ytterligare ca 15 minuter.

  1. Under tiden kan man smälta chokladen i vattenbad eller mikron.

  1. När kolan har kallnat doppar man bitarna i chokladen och lägg dem sedan på bakplåtspappret igen. Man kan strö lite flingsalt eller strössel på bitarna för garnering.
Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att kolorna inte kladdar ihop.

Personligen tycker jag att kolan är bättre utan chokladen.


Tips!

  1. 1 dl malen turkiskpeppar = hård kola
  2. 2 dl malen turkiskpeppar = mjukare och mer lakrits smakande kola

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

John Blund den lille med paraplyen, sångtexter

Games ot thrones släktträd